US-16x08 not workin after Windows 10 update

Discussion in 'USB PC Audio Interfaces and Control Surfaces' started by David Gamble, Aug 3, 2018.

  1. David Gamble

    David Gamble New Member

    Joined:
    Aug 2018
    Messages:
    4
    Likes:
    0
    Gear:
    US-16x08
    I have been using this device for a couple of years now and after a recent Window 10 update the ASIO drivwer does not work with any of my DAWs. I have unistalled, reinstalled, did everything I could think of. Call Tascam tech help and the tech was stumped. Everything looks right, but no sound playback or recording from Sonar Professional, Sound Forge, or any other audio app. Any help would be greatly apprciated.
  2. Jeroen van Deur

    Jeroen van Deur New Member

    Joined:
    Aug 2018
    Messages:
    5
    Likes:
    1
    Gear:
    TASCAM 16x08
    Hi David,

    This might sound wrong but I'm kind of glad you have the same problem. I've been working with it for years without problems and since a Windows 10 update it doesn't work with any of my DAWs. I've tried everything, reinstalling drivers, DAWs, whatever...

    It doesn't work. I hope TASCAM will give us an answer.
    Last edited: Aug 4, 2018
  3. David Gamble

    David Gamble New Member

    Joined:
    Aug 2018
    Messages:
    4
    Likes:
    0
    Gear:
    US-16x08
    Since everything looks like it should work, but it doesnt, I am starting to think there is a driver conflict, or something else in Windows causing the problem. I am going to wipe my C drive, reinstall Windows 10 and see what happens. A lot of work! I have tons of programs that will need to be reinstalled as well. I will let you know if it works.
  4. Jeroen van Deur

    Jeroen van Deur New Member

    Joined:
    Aug 2018
    Messages:
    5
    Likes:
    1
    Gear:
    TASCAM 16x08
    Any update David?
    Did it work?
  5. David Gamble

    David Gamble New Member

    Joined:
    Aug 2018
    Messages:
    4
    Likes:
    0
    Gear:
    US-16x08
    I wiped my system drive, installed Windows 7 and all of its updates, which I had before I updated to 10, installed the US 16x08 drivers, installed Sonar Professional and it works. I will have to see what happens when I start adding plugins and such. I probably will stick with 7 for a while. There are things I never liked about Win 10.
  6. Jeroen van Deur

    Jeroen van Deur New Member

    Joined:
    Aug 2018
    Messages:
    5
    Likes:
    1
    Gear:
    TASCAM 16x08
    Glad that worked for you David. Thanks for the update!
    I have sent an email to Tascam support in the hope that they can fix it.
    Last edited: Aug 7, 2018
  7. David Gamble

    David Gamble New Member

    Joined:
    Aug 2018
    Messages:
    4
    Likes:
    0
    Gear:
    US-16x08
    I just installed Windows 10 from 7 with all of its updates and the US16x08 is working as it should. So if you can do a clean install of 10 or 7 then 10, it should work. I would have stuck with 7, there are a lot of things a like about it over 10, but MS will quit supporting it in 2020.
  8. Jeroen van Deur

    Jeroen van Deur New Member

    Joined:
    Aug 2018
    Messages:
    5
    Likes:
    1
    Gear:
    TASCAM 16x08
    That's great David! I'll see if it works for me now and otherwise give reinstalling a try. I sent Tascam an email two weeks ago but haven't received a reply yet...
  9. cripple9

    cripple9 New Member

    Joined:
    Jan 2015
    Messages:
    9
    Likes:
    2
  10. Jeroen van Deur

    Jeroen van Deur New Member

    Joined:
    Aug 2018
    Messages:
    5
    Likes:
    1
    Gear:
    TASCAM 16x08
    Wow! Thanks a lot cripple9! Can't believe it was that simple. Allowing microphone access for the apps did the trick for me.

    Pro Tools finally works again with the US-16x08.
    cripple9 likes this.
  11. Egal Shamash

    Egal Shamash New Member

    Joined:
    Sep 2018
    Messages:
    1
    Likes:
    1
    Gear:
    USx16
    I spent hours trying to get the gear to work with my DAW after the W10 update and no response from support, this quick fix worked instantly. Thank you for saving the day! Much respect for the post!
    cripple9 likes this.
  12. Will Murray

    Will Murray New Member

    Joined:
    Oct 2018
    Messages:
    1
    Likes:
    1
    Gear:
    US-20x20
    Made an account to say thanks (and because I'm a new Tascam owner). After tearing my hair out for the last couple hours my US-20x20 works!
    cripple9 likes this.
  13. Han van Litsenburg

    Han van Litsenburg New Member

    Joined:
    Oct 2018
    Messages:
    1
    Likes:
    1
    Gear:
    us16x8, dr60MkII
    I also had my machine updating windows. And spent a few hours figuring out why all my audiosoftware that relied on the US16x8 didnt work, including cakewalk(bandlab) and adobe audition. I've had problems before but never this curious one, that most apps like vlc or youtube and systemsounds did work. Tried the lot, uninstalling, installing drivers, trying other drivers. What a wast of time. Then started searching and found this simple solution. I also made an account to say thank you!
    (and also own a few tascam products now and in the past)
    cripple9 likes this.
  14. Dave Artmonas

    Dave Artmonas New Member

    Joined:
    Nov 2018
    Messages:
    1
    Likes:
    1
    Gear:
    Tascam US16x08
    Yes me too! I found this post a couple of days ago after waiting over 2 months while an audio tech looked for a solution. Then I threw that switch in Windows 10 settings and boom, solved.
    Thanks very much I started an account here too express my gratitude also.
    cripple9 likes this.
  15. Gabrozzo

    Gabrozzo New Member

    Joined:
    Dec 2018
    Messages:
    1
    Likes:
    0
    Gear:
    Us-16x08
    Hi there. I'm facing a similar problem.
    I've noticed that, almost certainly after the last big Win10 update I can't anymore monitor the track's mic input, on my Daw.
    In my case using Protools it is always has been done clicking on the small green "I" button ("Input only Monitor") next the red dot "recording" button. Now even if the routing is well done I can't hear anything until I make the adjustment, on the Us-16x08 Setting Panel, which consist of routing the mic input directly to the Master Bus L/R Output. But in this case it is like bypassing all the Computer Busses, in the way the soundcard would work in the "Pre-Amp" mode, that is when the soundcard is Usb unplugged!
    The problem is probably a drivers conflict, like someone said above, and the most appropriate way to solve would be to make a clean reinstallation of Win10, thou I'm tring to avoid this for the amount of work and hassle it wolud involve. Is there anything to do, easier and quicker for fix this problem, or maybe I'm mistaking something?

    By the way, thanks anyone who would help me!
    Last edited: Dec 15, 2018
  16. Chickenman

    Chickenman New Member

    Joined:
    Sep 2016
    Messages:
    6
    Likes:
    0
    Gear:
    US16x08, Former 788 owner
    Same thing Gabrozzo - I got sick of it and have been using Asio4all which works fine in the older version of Nuendo I use but not in some other apps (Mulab)