Somebody can help me with this diagnostics please?

Discussion in 'TASCAM SX-1' started by Elvert, Oct 21, 2017.

  1. Elvert

    Elvert New Member

    Joined:
    Oct 2017
    Messages:
    11
    Likes:
    0
    Gear:
    Sx-1
    Hi, I have a sx-1, in this moment, no work, but I guess fixit. Somebody can help me please?

    Attached Files:

  2. cmaffia

    cmaffia Moderator Staff Member

    Joined:
    Oct 2012
    Messages:
    1,602
    Likes:
    260
    From:
    Queens, NY
    Gear:
    2 x DM3200, DA-3000
    That error about the cmos checksum being bad means you need to replace the cmos battery. Other than that you don’t explain what your problem is exactly. First replace battery to start.
  3. Elvert

    Elvert New Member

    Joined:
    Oct 2017
    Messages:
    11
    Likes:
    0
    Gear:
    Sx-1
    Hi, thanks for your attention. The cmos battery is 3v?, I replaced yet, but the same message continue.
  4. Elvert

    Elvert New Member

    Joined:
    Oct 2017
    Messages:
    11
    Likes:
    0
    Gear:
    Sx-1
    The sx-1 is frozen after the screen of "a whole world of recording, BE", even if you put the boot disk.
  5. cmaffia

    cmaffia Moderator Staff Member

    Joined:
    Oct 2012
    Messages:
    1,602
    Likes:
    260
    From:
    Queens, NY
    Gear:
    2 x DM3200, DA-3000
    Not sure. Don't you have the old one to look at? Without the battery working the cmos can't save motherboard settings and date when powered off.
  6. Elvert

    Elvert New Member

    Joined:
    Oct 2017
    Messages:
    11
    Likes:
    0
    Gear:
    Sx-1
    This is the diagnostics now

    Attached Files:

  7. Elvert

    Elvert New Member

    Joined:
    Oct 2017
    Messages:
    11
    Likes:
    0
    Gear:
    Sx-1
    After you continue loading, on this screen, you will see a red square in the upper left, and there it freezes

    Attached Files:

  8. Axel Wolf

    Axel Wolf New Member

    Joined:
    Aug 2017
    Messages:
    4
    Likes:
    1
    Gear:
    Tascam 2488
    Normally, whem the CMOS-Error screen is shown, you can simply press "F2" then the cpu writes the default values into the cmos-ram, and the sx should start as usual.... but wth a defective bat , the values are lost, when the unit is powerd off. the best thing is to replace the battery . its a CR2032 lithium-cell. good luckkk ;-)
  9. Axel Wolf

    Axel Wolf New Member

    Joined:
    Aug 2017
    Messages:
    4
    Likes:
    1
    Gear:
    Tascam 2488
    Hi.... I've seen this diag-screen yet. The BIOS report ther , that the fan-rotaion is "0", but the alarm ist set to "YES". ther can the a problem.. At my SX-1 Unit the build in fans have no sense-signal, so the alarm-funtions mut be set to "No" or "Disabled". Disable the alarms and then try again

    On the other hand, if there is a problem with the mainboard, nrmal PC-Diag BOOT-CDS can be used, cause its a normal pc-mainboard

    Try it :)
  10. Elvert

    Elvert New Member

    Joined:
    Oct 2017
    Messages:
    11
    Likes:
    0
    Gear:
    Sx-1
    Hi, thanks for your attention, ok, anhy diagnostics CD can run?
  11. Axel Wolf

    Axel Wolf New Member

    Joined:
    Aug 2017
    Messages:
    4
    Likes:
    1
    Gear:
    Tascam 2488
    Hi.....
    It depends on the limitations of the sytem itself. I use boot-cds with small linux-systems with diag tools, or dos-based diag-cd's. And I suggest, that you get a second IDE Harddisc for test-installations...
  12. Elvert

    Elvert New Member

    Joined:
    Oct 2017
    Messages:
    11
    Likes:
    0
    Gear:
    Sx-1
    Thank you, I will try and report the result
  13. Elvert

    Elvert New Member

    Joined:
    Oct 2017
    Messages:
    11
    Likes:
    0
    Gear:
    Sx-1
    My story is this, I was performing a hard drive cleanup, with the sx1 application, and there was a power failure and backup battery failure, upon restarting the sx1, it froze on the screen "a whole world recording ", and nothing more happened.
  14. Axel Wolf

    Axel Wolf New Member

    Joined:
    Aug 2017
    Messages:
    4
    Likes:
    1
    Gear:
    Tascam 2488
    So, that seems, the file-system of your harddisk is corrupt. When the SX is making a cleanup and a powerfailure happens, thats the worst-case, cause while this operations there is alot of writing in the filesystem, in that case a powerfailure --> BANG !!!! . as I wrote yet, its a good thing to get an additional IDE Harddisk, to test with a clean new installation of the operating system.
    good luck :)
    Elvert likes this.
  15. Elvert

    Elvert New Member

    Joined:
    Oct 2017
    Messages:
    11
    Likes:
    0
    Gear:
    Sx-1
    Thanks for your support. Could that be the reason I did not recognize the boot CD either? Why already burn 8 and freezes on the "boot loading" screen