Cannot format SD card

Discussion in 'Model 24' started by Doug Ward, Mar 4, 2020.

  1. Doug Ward

    Doug Ward New Member

    Joined:
    Mar 2020
    Messages:
    8
    Likes:
    5
    Gear:
    tascam Model 24
    I have a brand new tascam model 24.

    I cannot for the life of me get it to format a new SD card.

    The specs (https://tascam.com/us/product/model_24/spec) indicate the following specifications for the SD card:

    SD (512MB to 2GB), SDHC (4GB to 32GB), SDXC (64GB to 512GB), Class 10 or higher required.

    I'm trying to use a Transcend 32GB SDXC/SDHC 300S Memory Card TS32GSDC300S, which seems to be a supported media.

    I am getting an "Invalid Card Change Card" message.

    Any ideas on what I'm doing wrong?

    Thanks,

    Doug Ward
    Last edited: Mar 4, 2020
  2. Doug Ward

    Doug Ward New Member

    Joined:
    Mar 2020
    Messages:
    8
    Likes:
    5
    Gear:
    tascam Model 24
  3. Mark Richards

    Mark Richards Well-Known Member

    Joined:
    Dec 2017
    Messages:
    551
    Likes:
    553
    From:
    Southern USA
    Gear:
    DP-24, vintage 40-4
    Is your firmware up to date?
  4. Doug Ward

    Doug Ward New Member

    Joined:
    Mar 2020
    Messages:
    8
    Likes:
    5
    Gear:
    tascam Model 24
  5. Mark Richards

    Mark Richards Well-Known Member

    Joined:
    Dec 2017
    Messages:
    551
    Likes:
    553
    From:
    Southern USA
    Gear:
    DP-24, vintage 40-4
    Does the Model 24 come with a TASCAM-provided SD card so you can boot it out of the box? If so, can you use that to see if your firmware's up to date?

    If you don't have a TASCAM-provided boot SD card, you might want to try Sandisk instead. Sandisk has an excellent reputation for reliability.

    Does your computer recognize/format the SD card?
    Last edited: Mar 4, 2020
  6. -mjk-

    -mjk- Moderator Staff Member

    Joined:
    Oct 2018
    Messages:
    1,126
    Likes:
    575
    From:
    Hukou Township, Hsinchu County, Taiwan
    Gear:
    DP-32, | 2A Mixer, A3440
    Just thinking out loud: I'd try formatting the SD card on a PC first and see if the Model 24 can mount it. If so, then I would immediately format it in the machine. It sounds like the new cards might not mount because of formatting issues.
  7. Doug Ward

    Doug Ward New Member

    Joined:
    Mar 2020
    Messages:
    8
    Likes:
    5
    Gear:
    tascam Model 24
    Unfortunately, the unit does not come with an SD card. But @mjk's idea to format it on my computer first is worth a try. I'll let you know how it goes! Thanks.
    Mark Richards and -mjk- like this.
  8. Doug Ward

    Doug Ward New Member

    Joined:
    Mar 2020
    Messages:
    8
    Likes:
    5
    Gear:
    tascam Model 24
    Unfortunately, I was not able to get my SD Card(s) to work by first formatting them on the Mac. Perhaps I can try formatting them on an PC.
    -mjk- likes this.